Apple Vision Pro recension: De första hörlurarna saknar polering och syfte

För ungefär 17 år sedan intog Steve Jobs scenen på ett kongresscenter i San Francisco och sa att han skulle introducera tre produkter: en iPod, en telefon och en webbläsare.

“Det här är inte tre separata enheter,” sa han. “Det här är en enhet och vi kallar den iPhone.”

För 500 $ var den första iPhonen relativt dyr, men jag var ivrig att bli av med min mediokra Motorola-flip-telefon och betala. Det fanns brister, inklusive långsamma mobila internethastigheter. Men iPhone höll vad de lovade.

Under den senaste veckan har jag haft en helt annan upplevelse av en ny första generationens produkt från Apple: Vision Pro, ett virtual reality-headset som liknar ett par skidglasögon. Den bärbara datorn på $3 500, som lanserades i fredags, använder kameror så att du kan se omvärlden medan du jonglerar med appar och videor.

Apple kallar det en “rymddator” som kombinerar den fysiska och digitala världen för människor att arbeta, titta på film och spela.

Apple vägrade att tillhandahålla en tidig recensionsenhet till The New York Times, så jag köpte en Vision Pro i fredags. (Det kostar långt över $3 500 med tilläggen som många människor vill ha, inklusive en $200 bärväska, $180 AirPods och $100 linser på recept för personer som bär glasögon.) Efter att ha använt hörlurarna i ungefär fem dagar är jag inte övertygad om att folk får mycket värde av det.

Enheten känns mindre polerad än tidigare första generationens Apple-produkter jag har använt. Det är inte bättre för arbete än en dator, och de spel jag har provat hittills är inte roliga, vilket gör det svårt att rekommendera. En viktig funktion – möjligheten att ringa videosamtal med en mänsklig digital avatar som ser ut som användaren – skrämde barn under ett FaceTime-familjsamtal.

Hörlurarna är fantastiska på att infria ett av sina löften: spela upp videor, inklusive högupplösta filmer och dina egna 3D-inspelningar som låter dig fördjupa dig i tidigare minnen, vilket är både kusligt och coolt.

Under det senaste decenniet har företag som Meta, HTC och Sony haft stora svårigheter att sälja hörlurar till allmänna konsumenter eftersom deras produkter var obekväma att bära, deras applikationer var begränsade och de såg inte attraktiva ut.

Vision Pro har ett överlägset användargränssnitt, bättre bildkvalitet, fler appar och mer datorkraft än andra headset. Men det är lite tyngre än Metas billigare Quest-hörlurar och ansluts till ett externt batteri som bara räcker i två timmar.

Apple-produktens skidglasögonestetik ser bättre ut än tidigare skrymmande plastvisir. Men videorna som lagts upp av tidiga användare gå runt utanför med hörlurar (män jag kallar Vision Bros) bekräftar att folk fortfarande ser löjliga ut med tekniska glasögon, även när de är designade av Apple.

Vision Pro ligger mil före andra headset som jag har testat genom att skapa ett uppslukande 3D-gränssnitt som är lätt för användare att styra med sina ögon och händer. Jag lät fyra kollegor använda hörlurarna på kontoret och såg hur de alla lärde sig använda dem på några sekunder.

Detta eftersom det ser bekant ut för alla som har en iPhone eller liknande smartphone. Du kommer att se ett rutnät med appikoner. Att titta på en app motsvarar att hålla muspekaren över den; För att klicka på den, för tummen och pekfingret ihop och gör en snabb nypa. Nypgesten kan också användas för att flytta och utöka fönster.

Vision Pro inkluderar en ratt som kallas Digital Crown. Om du vrider den moturs kan du se den verkliga världen i bakgrunden samtidigt som du håller dina appars digitala fönster i förgrunden. Om du vrider den medurs döljs den verkliga världen med en ogenomskinlig bakgrund.

Jag föredrog att se den fysiska verkligheten för det mesta, men jag kände mig fortfarande isolerad. Hörlurarna skär av en del av dess periferi, vilket skapar en effekt som liknar den hos en kikare. Jag erkänner att jag ibland hade svårt att komma ihåg att gå ut med mina hundar eftersom jag inte kunde se dem eller höra deras gnäll, och under ett annat pass snubblade jag över en pall. En taleskvinna för Apple hänvisade till Vision Pro:s säkerhetsriktlinjer, som råder användare att ta bort hinder.

När du använder hörlurar för att arbeta kan du omge dig med flera flytande appar: ditt kalkylblad kan vara i mitten, en anteckningsapp till höger och en webbläsare till vänster, till exempel. Det är den tredimensionella versionen av att jonglera med fönster på en datorskärm. Hur coolt det än kan tyckas, att nypa på flytande skärmar gör inte arbetet mer effektivt eftersom du hela tiden måste vända på huvudet för att se dem.

Du kan tolerera att jonglera med en anteckningsapp, en webbläsare och Microsoft Word-appen i högst 15 minuter innan du känner dig illamående.

Den minst roliga delen av Vision Pro är att skriva med sitt flytande tangentbord, vilket kräver att man trycker på en tangent i taget. Jag hade planerat att skriva den här recensionen med hörlurarna innan jag insåg att jag inte skulle hinna med deadline.

Det finns ett alternativ att ansluta ett fysiskt tangentbord, men då föredrar jag att använda en bärbar dator som inte lägger vikt på mitt ansikte.

Vision Pro kan även fungera med Mac-datorer, där den kan spegla skärmen på headsetet som ett virtuellt fönster som kan utökas för att se ut som en stor skärm. I mina tester fanns det en konstant fördröjning: varje knapptryckning tog en bråkdel av en sekund att registrera virtuellt, och muspekaren rörde sig långsamt. Jag ville också instinktivt styra Macen med nypor, även om den inte är inställd för att fungera på det sättet, vilket var frustrerande.

Jag testade sedan hörlurarna i köket och laddade in ett pizzarecept i webbläsaren medan jag tog och mätte ingredienser. När jag rörde mig medan jag tittade genom kameran kände jag mig illamående igen och var tvungen att ta av mig hörlurarna. Vision Pro är bekvämare att använda när du sitter. Apple råder folk att ta pauser för att minska yrsel.

Videosamtal är nu en viktig del av kontorslivet, och här är Vision Pro särskilt sämre än en bärbar dator med kamera. Headsetet använder sina kameror för att ta foton av ditt ansikte som är sammanfogade till en 3D-avatar som heter Persona, som Apple har kallat en “beta”-funktion eftersom den är oavslutad.

Människor är så pinsamma att folk kommer att skämmas över att använda dem på ett jobbsamtal. Vision Pro producerade ett föga smickrande porträtt av mig, utan kindben och suddiga öron. På ett FaceTime-samtal med mina svärföräldrar sa de att suddigheten framkallade 80-talets studioporträttvibbar.

En av mina systerdotter, en 3-årig flicka, vände sig om och gick därifrån när hon såg den virtuella farbror Brian. Den andra, en 7-årig flicka, gömde sig bakom sin pappa och viskade i hans öra: “Det ser falskt ut.”

Video är där Vision Pro lyser. När du streamar filmer genom appar som Disney+ och Max kan du nypa i hörnet på en video och dra den för att expandera den till en gigantisk högupplöst TV; Vissa filmer, som “Avengers: Endgame” och “Avatar 2”, kan ses i 3D. Bilden ser mycket ljusare och tydligare ut än kvaliteten på Metas Quest-produkter. Ljudkvaliteten på Apples hörlurar är utmärkt, men högtalarna är höga, så du behöver AirPods om du vill använda dem i offentliga utrymmen.

Hörlurarnas två timmars batteritid räcker inte till för de flesta filmer, men enligt min erfarenhet visade det sig att detta var omtvistat eftersom jag inte kunde titta på film i mer än 20 till 30 minuter innan jag behövde ta en paus. hals och ögon på grund av tunga hörlurar.

(En varning: Netflix- och YouTube-apparna är inte tillgängliga på Vision Pro, men deras webbplatser fungerar bra för strömmande innehåll.)

Jag föredrar att titta på film på min platt-TV eftersom jag kan dela den, men det finns situationer där hörlurar skulle vara användbara som en personlig TV, till exempel i en liten lägenhet eller på ett flygplan, eller i soffan när någon annan är tittar på. ett tv-program som du vill koppla från.

Videor inspelade med iPhone 15 Pro-kameran eller Vision Pro-kameror kan ses i 3D på headsetet, en funktion som kallas rumsliga videor. Medan jag tittade på en video där mina hundar äter godis hemma, kunde jag sträcka ut handen och låtsas klappa dem. Videorna verkade korniga men var underbara.

Inte många spel har skapats för headsetet ännu. Jag testade några nya Vision Pro-spel, som Blackbox, som går ut på att flytta runt i en tredimensionell miljö för att poppa upp bubblor och lösa pussel. Det såg bra ut, men när nyheten försvann avtog mitt intresse. Det är svårt att rekommendera Vision Pro för VR-spel när Metas $250 Quest 2 och $500 Quest 3 headset har ett djupare spelbibliotek.

Vision Pro är början på något, vad exakt, jag är inte säker på.

Men målet med en produktrecension är att utvärdera här och nu. Som det ser ut är Vision Pro en imponerande men ofullständig första generationens produkt, med problem och stora kompromisser. Förutom att den är en snygg personlig TV saknar den syfte.

Det som slår mig mest med Vision Pro är, för en så dyr dator, hur svårt det är att dela hörlurarna med andra. Det finns ett gästläge, men det är inte möjligt att skapa profiler för olika familjemedlemmar för att ladda upp sina egna appar och videor.

Så det är en dator för människor att använda ensamma, och den kommer vid en tidpunkt då vi vill återansluta efter år av maskerad ensamhet. Det kan vara Vision Pro:s största döda fläck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *