Boomers och Generation X är också trötta på sina arbetsgivare

I januari publicerade jag en berättelse om hur lojaliteten dog på den amerikanska arbetsplatsen. Responsen på berättelsen var enorm: jag fick fler mejl och LinkedIn-meddelanden om det än någon annan artikel jag har skrivit under mina 14 år som journalist. Och det som fångade min uppmärksamhet mest var läsarna som ville berätta att jag hade fel om något.

I berättelsen skrev jag att folk verkar dela upp sig i två grupper när det kommer till minskande lojalitet på arbetsplatsen. “På ena sidan”, sa jag, “finns det cheferna och de fast anställda, boomarna och generation X. Barn nuförtiden, de klagar. Har de ingen lojalitet? På andra sidan finns yngre meniga anställda, millennials och Gen Z, som känner sig lika förolämpade. Varför ska jag vara lojal mot mitt företag när mitt företag inte är lojalt mot mig?

Till min förvåning tog många äldre läsare problem med att klumpas in i lojalitetslägret. “Loyal GenX – Skämtar du med mig?” läs ämnesraden i ett e-postmeddelande från en medlem i Generation De tillade: “Min generation leder missnöje på arbetsplatsen och insåg för två decennier sedan att det inte längre fanns företagslojalitet.”

Vi är vana vid att höra 20-talister klaga på det nuvarande tillståndet i företags-Amerika. Men jag förväntade mig inte att få ett sådant utflöde av bestörtning och besvikelse från rutinerade veteraner på arbetsplatsen. Jag hade skrivit berättelsen för unga människor, som ett försvar för deras beslut att göra uppror mot tanken att vi är skyldiga våra arbetsgivare en tacksamhetsskuld. Istället verkar det som att jag oavsiktligt har utnyttjat mer erfarna medarbetares tysta frustration. Det är trots allt boomers och Generation X som verkligen minns en tid då deras företag behandlade dem bättre. För dem är det brutna “psykologiska kontraktet” jag beskrev i min berättelse ingen historisk artefakt. Det är din levda upplevelse. “Du sammanfattade allt jag har upplevt under de senaste 38 åren av min karriär”, skrev en läsare.

Läsare berättade för mig att de har sett arbetsgivare bryta mot det sociala kontraktet på en mängd olika sätt. En boomer, en pensionerad bankchef, erkände att han själv hade turen att ha tillbringat mer än 30 år på ett enda företag som behandlade honom väl. Men från och med 1980-talet såg han hur andra företag böjde sig för Wall Streets nycker och skar ner personalförmånerna för att pressa ut varenda krona från aktieägarna. Idag skrev han, “företagsgirighet är av största vikt på bekostnad av allt annat.”

En lite yngre läsare, som tog studenten 1993, fick pension på sitt första jobb. Sedan, till stora förbittring för sina äldre kollegor, skrotade hans arbetsgivare företagets pensionsplan och konverterade den till en 401(k). Läsaren sa att det dröjde år innan svekets karaktär blev tydlig för honom. En annan noterade att uppsägningar redan var normen när han kom in på arbetsmarknaden, men att företag åtminstone utförde dem med en viss värdighet. “På 90-talet skulle en chef vara riktigt generad över att sparka någon i ett massmejl”, skrev han. “Ledarna hade anständigheten att se dig i ögonen när de gav dig de dåliga nyheterna.” Det finns ingen generationsskiljaktighet när det kommer till lojalitet på arbetsplatsen, sa de här läsarna till mig. Anställda hos Allt Åldrarna är trötta på hur deras företag behandlar dem.


Varför slog stycket så mycket an hos äldre arbetare? Jag ställde den här frågan till en av dem. “Det gav genklang”, svarade han, “eftersom jag fortfarande ser företagsledare som säger åt oss att ge allt och gå utöver det för att göra företaget välmående – ett välstånd som vi högst osannolikt kommer att dela.” Tvärtemot vad jag skrev har han med bestörtning sett på när hans yngre kollegor fallit in på företagslinjen. “Jag ser många människor, särskilt yngre anställda, acceptera det”, sa han. “Millennials måste snarast bli så cyniska, krävande och svåra som pressen gör dem till.”

Det här är milt sagt inte så som jag hade uttryckt det i min berättelse. Amerikanska arbetsplatser verkar vara fyllda med Generation Xers och boomer Marxes. Millennials av världen förenas! Du har inget att förlora förutom dina kedjor!

Kommentaren påminde mig om en konversation jag hade för några veckor sedan med en mjukvaruingenjör som jag ska kalla Gabriel. Förra året blev han förkrossad när han fick sparken från sitt första jobb efter college. Bara några veckor tidigare hade chefer försäkrat alla vid ett möte med alla händer att, även om tiderna var tuffa, var företaget inte vid den punkt där det behövde säga upp folk. Gabriel tyckte att han åtminstone förtjänade en varning om att skärsår kan komma. Han tyckte att han förtjänade att veta varför de valde honom och inte andra medlemmar i hans team. Han trodde att han som högpresterande skulle belönas med anställningstrygghet.

I sitt nya jobb arbetar han åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan och inte en minut till.

Dessa tyckte mig inte vara orimliga förväntningar. Men medan vi pratade verkade Gabriel nästan generad över att ha hållit dem. Han klandrade sig själv för att han alltid förväntade sig att hans arbetsgivare skulle behandla honom rättvist. “Det var mitt fel att jag ens kände att jag var skyldig någonting”, sa han till mig. Nu på sitt nya jobb är det enda han känner sig berättigad till den avtalade lönen och i utbyte jobbar han åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan och inte en minut till. “Jag kommer aldrig att gå längre”, säger han.

Det var så Gabriel och många andra arbetare bestämde sig för att jämna ut vågen på den moderna arbetsplatsen. Men som jag skrev i min ursprungliga berättelse tror jag inte att det här verkligen är den värld de flesta av oss vill ha: en sorts hypertransaktionell arbetsgivare-anställd relation där ingen är skyldig någon något, där vi alla omfamnar det en av mina läsare kallad “legosoldatmentalitet”. Till och med Gabriel, som har anammat samma cynism som en av mina äldre läsare uppmanat till, säger att han saknar kamratskapet han kände med sitt gamla team, när han gav allt till sitt jobb.

“Det verkade som om vi alla vann”, säger han. “Jag vill inte att världen ska vara så här. Men nu vet jag hur det här spelet fungerar. Så jag kommer att spela det för att vinna det.” Han har kommit till samma slutsats som äldre, mer erfarna arbetare. De önskar att deras företag fortsatte att belöna lojalitet. Men eftersom de inte längre kan förvänta sig det har de bestämt sig för att anpassa sig.

Den kanske viktigaste lärdomen för mig, baserat på alla mejl jag har fått, är att sluta pontifiera om skillnaderna mellan generationer. Men jag kan inte hjälpa det, så jag riskerar en mer svepande generalisering: Den största skillnaden mellan äldre och yngre arbetstagare i dag är kanske inte hur de känner för lojalitet, som jag ursprungligen påstod. Kanske är det vad de är gör handla om.

E-postmeddelandena jag fick från boomer och Gen X och till och med tusenåriga läsare var färgade av en känsla av resignation: ett motvilligt accepterande av hur världen är nu. Generation Z, å andra sidan, har ännu inte helt resignerat med den verkligheten. Från kontoret till TikTok uttrycker de sitt missnöje med det nuvarande arbetsläget. De tror att det inte behöver vara så och att de har makten att tvinga sina arbetsgivare att ändra sig.

Vissa kanske kallar det naivitet. Andra kan kalla det berättigande. Men de äldre arbetarna jag hörde från kallar det något annat. De säger att det är dags.


här alltså Han är chefskorrespondent för Business Insider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *