Det är enkelt att byta från iPhone till Android. Det är konsekvenserna som gör ont.

När jag tillfälligt bytte från en iPhone till en Android-telefon förra veckan, rustade jag mig för en värld av sårad. Jag har bara ägt Apple-telefoner sedan jag köpte den första generationens iPhone 2007. Och som många har jag köpt andra Apple-produkter som passar väldigt bra ihop, inklusive AirPods, en Apple Watch och en iPad.

Den typen av lojalitet är grunden för ett antitrustfall mot Apple som väckts av justitiedepartementet, som anklagade företaget för att använda monopolkontroll över iPhone för att skada konkurrenter och avskräcka kunder från att byta till andra telefoner. För att testa den teorin bestämde jag mig för att kort sluta med min iPhone.

Först blev jag förvånad över hur lätt det var att överföra data från min iPhone till en Android-smartphone från Google. Genom att helt enkelt installera en app på min iPhone som Google skapade för att hjälpa människor att byta kunde jag kopiera min kontaktlista, fotoalbum och kalender till mitt Google-konto. Så, voila, alla dessa data dök upp på Android.

Det var nästan över. Efter att ha ringt min operatör, Verizon, för att portera mitt telefonnummer till Android-enheten, var mitt uppdrag fullbordat: jag hade blivit en Android-konvertering.

Först var jag nöjd med mitt val: jag hade uppgraderat till en snygg Google Pixel-telefon. Men på dag 6 var jag redo att byta tillbaka.

Många irritationsmoment samlades. Även om jag fortfarande kunde använda de flesta av mina Apple-produkter började jag sakna min Apple Watch, som kräver en iPhone för att fungera fullt ut. Programvarumässigt kunde jag hitta Android-alternativ för alla mina favoritappar utom Notes. Även om det inte var tekniskt svårt att byta telefon, var Apples krokar fortfarande i mig.

Hur Apple håller kunderna lojala mot iPhone – och huruvida dess metoder skadar konkurrensen – är i centrum för regeringens antitrustprocess mot Cupertino-jätten.

Apple och justitiedepartementet avböjde att kommentera.

I sitt klagomål på 88 sidor sa avdelningen att flera Apple-produkter skyddade företagets konkurrensfördelar med iPhone, inklusive iMessage, Apples Wallet-app och Apple Watch. Hur svåra gör de fördelarna dig att bli av med din iPhone? Det här är vad jag hittade.

För det mesta kan iPhone- och Android-användare enkelt kommunicera med varandra via e-post, telefonsamtal och appar som Slack, men när det kommer till textmeddelanden finns det fortfarande en uppenbar klyfta som kallas “den gröna bubblan kontra den blå bubblan”. ” skillnad.

När iPhone-användare skickar textmeddelanden till andra iPhones visas meddelandena i blått och de kan dra nytta av exklusiva förmåner som en animering av födelsedagskonfetti. Men om en iPhone-användare skickar ett textmeddelande till en Android-användare blir bubblan grön, många funktioner går sönder och kvaliteten på foton och videor försämras.

Innan jag överförde mitt telefonnummer till Pixel-telefonen använde jag min iPhone för att skicka iMessages till mina blå bubbelkamrater och varnade dem för att våra konversationer snart skulle bli gröna. “Usch!” svarade en vän. Men efter många skämtsamma kommentarer var det ingen som protesterade och jag gick vidare.

Därefter var jag tvungen att koppla bort mitt telefonnummer från iMessage på Apples webbplats för att se till att mina textmeddelanden slutade gå via Apples servrar och kom till min telefon. Om du inte gjorde detta skulle du inte få textmeddelanden från andra iPhones. Till slut blev samtalen gröna. Jag förberedde mig på förnedring.

Men ingen gav mig det svårt eller uteslöt mig. Däremot märkte jag att många vänner plötsligt slutade skicka bilder till mig, kanske för att de visste att bilderna inte skulle se lika bra ut längre.

I flera år har några av mina närmaste vänner sms:at mig enbart via Signal, tredjepartsmeddelandeappen med starkt integritetsskydd och många av samma funktioner som iMessage. Signal finns även på Android, vilket bevarar den traditionen.

Apple har meddelat att de senare i år kommer att förbättra textmeddelanden mellan iPhone- och Android-användare genom att anta rika kommunikationstjänster, en standard som Google och andra integrerade i sina meddelandeappar för flera år sedan. Textmeddelanden som skickas mellan iPhone och Android kommer att förbli gröna, men bilder och videor kommer att vara av högre kvalitet.

För iPhone är den föredragna appen för mobilbetalningar i butik Apple Wallet, och för Android-användare är motsvarande app Google Wallet. Upplevelsen av att använda varje plånboksapp var identisk: jag laddade mina kreditkort och mitt Clipper-kort för Bay Area Rapid Transit-tjänsten.

Justitiedepartementets kritik av Apple Wallet fokuserar på hur Apple endast ger sin app tillgång till iPhones betalningschip, vilket hindrar konkurrerande plånbokstjänster från att använda det chippet för att göra betalningar. Men hur Apple designade sin Wallet-app hade ingen inverkan på min förmåga att byta till Android.

För en iPhone-ägare är det främsta incitamentet att köpa fler Apple-produkter att de fungerar perfekt tillsammans. En bärbar Mac använder till exempel många av samma appar för meddelanden, anteckningar och påminnelser som iPhone, och data synkroniseras mellan enheter med Apples iCloud. I teorin, ju mer du investerar i Apples ekosystem (och ju mer Apple begränsar hur dess produkter fungerar med konkurrerande enheter, säger justitiedepartementet), desto svårare är det att byta från en iPhone.

Efter att ha bytt till en Android-telefon varierade mina känslor om att använda andra Apple-produkter från måttlig irritation till djup frustration:

  • iPaden fungerade oberoende av iPhone, men jag kunde inte längre se mina textmeddelanden på surfplattan. Detta var mindre eftersom jag inte sms:ar mycket på min iPad.

  • Mina AirPods Pro var bra: De anslöt snabbt till Pixel för att spela musik. Men nackdelen är att AirPods använder Adaptive EQ, en teknik som anpassar ljudkvaliteten till formen på ditt öra och bara fungerar med iPhones mjukvara. Så ljudet låter inte lika bra.

  • Jag kunde inte använda min Android-telefon för att hitta mina AirTags, de små Apple-spårar jag använder för att hitta min plånbok och nycklar, på en karta. Men när mina AirTags låg i fickan visade Android-telefonen en varning om att en “okänd spårare” rörde sig med mig, en säkerhetsfunktion för att bekämpa stalkers.

  • Apple Watch kräver en iPhone för att ställa in, men dess träningsspårning kan fungera oberoende. Eftersom jag redan hade ställt in min klocka kunde jag fortsätta använda den på gymmet tillsammans med min Android-telefon. Men jag kunde inte se mina detaljerade träningsdata längre.

  • Jag stötte på andra irritationsmoment som inte specifikt nämndes i rättegången och nådde slutligen sin frustration när jag försökte hitta en ersättare för Apple Notes, som jag använder regelbundet på min Mac, iPad och telefon för arbete och personliga ärenden. Jag använde alternativ men gillade dem inte och i kombination med ovannämnda problem blev det för mycket.

Min erfarenhet är inte universell. Vissa människor skulle bry sig mer än andra om hur vissa Apple-produkter skulle förändras om de bytte telefon. Yngre människor skulle förmodligen bry sig mycket om bristen på iMessage i skolor, där en grön bubbla är känd för att vara en inbjudan till förlöjligande och utanförskap, enligt utbildningsexperter. Föräldrar som använder AirTags för att spåra sina barn skulle överväga att förlora tillgången till dem som en deal-breaker.

Resultatet av detta experiment är att även om det inte är tekniskt svårt att byta till en annan telefon, finns det många saker som kan få dig att ångra det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *