Jeremie Frimpong avslöjar planen för att stoppa unga fotbollsspelare som “förstörs” efter tuff lektion från Manchester City

För Jeremie Frimpong under uppväxten var fotboll det viktigaste i hans liv.

“Jag har alltid velat bli en fotbollsspelare”, säger Frimpong till SPORTbible när han tar timeout från sitt fullspäckade schema inlåst i ett Bundesliga-titellopp med Bayer Leverkusen.

– För mig var fotboll viktigare än skolan. “Jag var tvungen att bli fotbollsspelare för jag älskade spelet så mycket.”

Han anlände till England från Nederländerna vid sju års ålder och bara två år senare kom scouter för att se honom spela för Clayton Villa, ett av de två lokala lag han spelade för.

“Jag tror att jag gjorde ett hattrick och vann utmärkelsen Player of the Tournament”, minns han.

“City, Liverpool och Bolton sa åt mig att komma till rättegångarna. Jag tror att det var Bolton först men jag gillade det inte. Jag åkte till Liverpool och jag skulle välja Liverpool, men vi hade ingen bil och det var lite långt borta. Staden låg 15 minuter från mig med buss.”

Bild: Cas Manders
Bild: Cas Manders

Frimpong kom till City 2010 och kom genom ungdomsleden. Hans lagkamrater på ungdomsnivå inkluderade Cole Palmer, Phil Foden, Jadon Sancho och Eric García och han var ordinarie i Premier League 2 och UEFA Youth League-tävlingar.

Men kort efter att ha hjälpt City att nå finalen i ungdomscupen träffade han akademichefer och det gav honom indikationen att att gå vidare kanske var det bästa beslutet för hans karriär.

“Jag fortsatte att spela [an age group] Och jag tror att när jag var under 23 i City, minns jag att jag bad om ett nytt kontrakt och det var då jag visste att min väg i City var annorlunda.

“De pratade om hur jag inte kunde komma in i laget och jämförde mig med andra spelare i akademin som gjorde det bättre än mig.

“Jag tänkte, ‘Ja, det är klart att jag inte har någon framtid här’, så jag måste ta ett annat steg.

“Jag minns att jag gick på det mötet och han sa till mig, ‘Du är för liten’, och det kommer att bli för fysiskt. Det var då jag tänkte, ‘oh shit, vart ska jag åka?’

”Jag ångrar mig inte alls. Vi vet alla att alla inte kan spela i Citys a-lag som ungdomsspelare. “Det är fortfarande inte trevligt att höra dessa saker som barn, men jag var tvungen att ta en annan väg.”

Celtic var nästa destination, med Frimpong som skrev på ett fyraårigt avtal med de skotska jättarna och etablerade sig som en fansfavorit.

Han vann den nationella trippeln säsongen 2019/20 och utsågs till klubbens unga spelare av säsongen.

Bild: Cas Manders
Bild: Cas Manders

Snabbspolning framåt till idag och samma elektriska takt och envishet har varit närvarande i Xabi Alonsos Leverkusen, som är åtta poäng före i toppen av Bundesliga och har en fantastisk position att äntligen vinna det stora mästerskapet.

Den holländska landslagsmannen Frimpong har varit en integrerad del, med sju mål och sju assist på 22 framträdanden som högerback.

23-åringen hämtade sig från avslag och motgångar för att nå toppen, men han är medveten om att så inte alltid är fallet.

En undersökning från ITV News visade att 72 % av de sparkade spelarna tycker att deras klubb inte gav dem tillräckligt med stöd när de släpptes.

Det är därför Frimpong har lanserat sitt “Pathways”-projekt i ett försök att hjälpa dem som inte når rätt nivå.

Stiftelsen gäller för manliga och kvinnliga spelare i åldrarna 15-22 i Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Ghana, och strävar efter att låsa upp nya möjligheter och hjälpa övergången till ett annat liv.

“Jag visste vart min fotboll skulle ta mig och jag hade en fast övertygelse om att nu kan jag göra något åt ​​det”, säger Frimpong och kommenterar var idén kom ifrån.

“Jag är också en fotbollsspelare och när du är ett barn säger de till dig att du inte kommer att bli en fotbollsspelare, det kan förstöra dig. Jag vet att förr fick folk höra att de inte skulle ta emot praktikanter. [contracts]klubbarna skulle bara lämna dem och du skulle vara ensam.

”Nu kan jag göra något för att hjälpa, även om det är lite. Jag känner till den känslan och det är ingen som vill ha det, speciellt som barn.

“Mitt mål är att hjälpa barn och hjälpa så många som möjligt. Självklart, om det går stort så är det jättebra; det viktigaste är att jobba och hjälpa barn med vad de vill i livet.

”Det handlar om att ge dem resurser och idéer, och inte bara fotboll; allt du vill vara kan du göra det. Det betyder inte att det är slutet.

“Fotboll var allt för mig när jag var barn. Om du sa till mig skulle jag inte skaffa en forskare [contract] Jag vet inte vad jag skulle ha gjort.

“Vi måste alla bli bättre och jag känner att saker och ting har blivit bättre. “Det är verkligen viktigt.”

Ämnet ligger helt klart Frimpong varmt om hjärtat och han talar passionerat om det. Frimpong berättar historien om en av sina nära vänner, Justin Johnson, en före detta Manchester United-akademispelare som spelade för lag som Dundee United och Hamilton och nu agerar med Chorley i Non League.

Men ett annat exempel som nämns är historien om Ryan Corrigan, som spelade med Frimpong i City. Han hamnade i Stoke City, men efter att ha tvingats träna ensam i 18 månader släpptes han efter ömsesidig överenskommelse i juli 2021.

Bild: Ryan Corrigan
Bild: Ryan Corrigan

Efter att ha blivit kär i det vackra spelet spelar han inte längre professionell fotboll och jobbar nu på samma grundskola som sin mamma och bror, som en-mot-en-mentor för barn som behöver extra stöd.

Frimpong har tagit hjälp av sin tidigare lagkamrat, som kommer att vara en kontaktpunkt för barnen i Storbritannien.

Corrigan kommer att dela sin historia med ungdomar genom samtal och möten. Det var ett beslut som “var vettigt” för Frimpong.

Frimpong förklarar: “Jag var med Ryan på akademin och vi ville båda bli fotbollsspelare.

”Självklart gick det inte som han ville och nu jobbar han i en skola. Han kan berätta sin historia för barn eftersom han har varit i deras skor och hittar något annat att göra.

“Bara för att du inte är en fotbollsspelare betyder det inte att det är över. Det är så små barn tänker, de tror att de är färdiga. Jag skulle ha tänkt så.

“Ryan att vara med i det här projektet är fantastiskt eftersom han har levt det.

“Han kommer att vara på den brittiska sidan och bara fokusera på den delen. Han jobbar med barn så det blir inga problem för honom. Det är bara vettigt för Ryan att vara ombord eftersom det är hans jobb ändå.”

Bild: Cas Manders
Bild: Cas Manders

Satsningen fokuserar på dem som har varit på akademier och täcker områden som teknik, fastigheter, spel och finans.

Utöver personlig vägledning och resurser kommer det också att finnas tillgång till ett nätverk av psykiatrisk vårdpersonal för de som söker.

Men vilket råd skulle Frimpong ge till dem vars fotbollsdröm inte blivit som planerat?

Han avslutar med att säga: ”Du måste tro på dig själv och låta dina fötter tala. De kan säga att du är liten, inte stark, smal men de kan inte motivera vem du är.

“Fortsätt och ge aldrig upp. Låt ingen säga att du inte kan göra det. Och bevisa att de har fel, det är det jag gillar att göra. Jag gillar att bevisa människor som pratar för mycket att de har fel och det sårar dem.”

Pathways grundades den 3 januari och hjälper spelare i åldrarna 15 till 22. Ungdomar kan registrera sig genom att använda onlineformuläret på Pathways webbplats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *